Nieuw- en verbouwing Spilcentrum Reigerlaan van start

De nieuw- en verbouwing van het toekomstige Spilcentrum Reigerlaan in Tongelre is gestart. Binnen 180 werkbare dagen, grofweg een jaar, wordt het compleet vernieuwde rijksmonument in gebruik genomen. “Zodra we we met z’n allen terug kunnen, pakken we direct onze verhuisdozen in”, stelt Lia van Baal, directeur van basisschool Reigerlaan.

De lagere school aan de Reigerlaan van architect Hanrath wordt van binnen geheel gestript. Een lift zal de drie verdiepingen verbinden. Achter het carre-vormige gebouw uit 1924 verrijst een nieuwbouw met daarin aula, sportzaal en twee lokalen. Een glazen tussenstuk de verbinding tussen oud- en nieuwbouw.

Nieuwbouw Spilcentrum Reigerlaan
De kosten van de nieuw en verbouw aan de Reigerlaan in Tongelre bedragen ruim 2,6 miljoen euro.

“De nieuwbouw mag je zien”, vindt Joost Roefs, projectarchitect van diederendirrix architecten. “Maar er moet ook eenheid zijn.” Vanuit de nieuwe aula kijk je dwars door het glazen dak tegen de oude achtergevel aan.

“Alles binnen ziet er straks als nieuw uit”, blikt Lia van Baal vooruit. “Ook de kleuterklassen, alleen blijven daar de oude tegels.” Het nieuwe spilcentrum telt 18 lokalen, net als de oude school. “De BSO krijgt geen eigen ruimte, maar komt in de klaslokalen. En maakt gebruik van sportzaal en handvaardigheidslokaal.”

Een klein oppervlak lichtvervuilde grond zal in de komende weken afgevoerd of in de grond verwerkt worden. In januari volgt het fundament voor de sportzaal. “We gaan niet heien”, licht Twan van Gisbergen van aannemersbedrijfs J.A. van Gisbergen toe. “Vijfenzeventig mortelschroefpalen gaan fluisterstil en zonder risico voor de omgeving grond in.”

De keuze van de langwerpige roodbruine bakstenen van de nieuwbouw sluit aan bij de oude school. Uitstekende bakstenen vormen in de nieuwbouw de contouren van een reiger. Ook de kenmerkende kruisverdeling in de ramen komt terug, maar dan excentrisch in een modern jasje.

Hoe de parkeerplaatsen rond het Spilcentrum aangelegd worden is nog onduidelijk. “De gemeente doet voorstellen”, aldus Lia van Baal. “Dwarsparkeren aan de straat is in ieder geval niet mogelijk vanwege de monumentale bomen.”

Bouwverkeer zal de route over de Tongelresestraat nemen. Rond het bouwterrein komt een groot hek. De kinderen van de basisschool van de Reigerlaan maken er tekeningen op.

Mike Verdonk

Woont in oud Tongelre | Correspondent Tongelre voor Eindhovens Dagblad | houdt van hardlopen door Urkhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *